Biografie Charlotte Molenkamp

Charlotte Molenkamp (1955) volgde haar opleiding aan de St. Joost Academie in Breda en bezocht daarna de Kunstacademie in haar geboortestad Tilburg.

Ze is de dochter van de bekende schilder Nico Molenkamp. Molenkamp bracht haar jeugd door op de ‘Koningshoeve' waar zij opgroeide in een op beeldende kunst gericht milieu. Nauw verbonden met de natuur, de stilte en het wisselen van de seizoenen.

Charlotte Molenkamp heeft haar eigen weg uitgestippeld. Hooguit hebben haar beeldende mogelijkheden in de vruchtbare bedding van haar onmiddellijke omgeving haar voor een keuze gezet. En het getuigt dan ook van groot zelfbewustzijn een verhouding met de schilderkunst aan te gaan op eigen voorwaarde.

Molenkamp trad voor het eerst zelfstandig naar voren met een debuuttentoonstelling in de stadsschouwburg van haar geboorteplaats, voorjaar 1982. Ze schildert voornamelijk gouaches en olieverfschilderijen. "Eigenlijk ben ik linkshandig, maar ik heb geleerd om ook mijn rechterhand te gebruiken. Dat kost me geen moeite meer. Eigenlijk werk ik met twee handen tegelijk, want het schilderen is voor mij activiteit nummer één; het verhaal volgt vanzelf. In mijn rechterhand heb ik een paletmes, links mijn penseel, meestal een platte brede kwast, een spalter. Ik ben steeds aan het afbreken en aan het opbouwen, iemand vroeg mij eens: maak je geen voorstudie? Ik zei hierop dat de voorstudies er allemaal onder zaten!”