Biografie James Coignard

Coignard werd geboren op 25 september 1925 te Tours (Frankrijk). Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Decoratieve Kunsten te Nice.

In 1949 ontmoette hij de befaamde Franse schilders Braque, Matisse en Chagall, die nog lang invloed uitoefenden op zijn werk. Coignard maakt zowel twee- als driedimensionale werken en staat ook bekend om zijn technische veelzijdigheid. Vlak na zijn studie opende Coignard een keramisch atelier. Later maakt hij ook glazen objecten (in Murano in Italië), en nog later maakt hij zijn driedimensionale werken veelal van brons.

Het tweedimensionale werk van Coignard bestaat veelal uit wandtapijten, mixed media op canvas en grafisch werk, waaronder veel carborundum etsen. De kunstenaar beheerst deze techniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van een natte handgeschepte papiermassa om drukken van vormen te maken, als geen ander. Het papier zal, na te zijn gedroogd, het reliëf en de kleur van de drukvorm hebben overgenomen. Het handgeschepte papier heeft een onregelmatige dikte en rafelige randen. Handgestencilde letters en geometrische lijnen vormen voor kenners de 'handtekening' van Coignard.

Coignard werkt vanuit zijn ervaringen van alledag en daarbij laat hij zich inspireren door de mensen en voorwerpen uit zijn directe omgeving. Maar ook (studie-)reizen naar de U.S.A., Mexico, Israël, Egypte en andere Noord-Afrikaanse landen, Canada, Duitsland en de Scandinavische landen vormen een bron van inspiratie. Tribal art, archeologie, West-Europese invloeden... Coignard staat overal voor open. In zijn werk komen veel organische vormen voor in contrast met letters of tekens. De kleuren zijn veelal primair, ingetogen en natuurlijk.